Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez kanapek i nie chcą z nich rezygnować nawet na diecie odchudzającej. Trzeba jednak wiedzieć, że dietetyczne kanapki muszą składać się z chudych składników pokarmowych, a także z odpowiedniego chleba. Nie powinno to być pieczywo pszenne, a ciemne lub żytnie, najlepiej pełnoziarniste, gdyż takie zawiera wiele cennego błonnika i jest lżej strawne. Poza tym duże znaczenie ma to, czym smaruje się chleb w przypadku, gdy nie można zmusić się do jedzenia kanapek bez warstwy jakiegoś tłuszczu, bo są one zbyt suche. Czym smarować chleb na diecie, by było smacznie, zdrowo i niskokalorycznie? Na pewno nie może to być masło!
Margaryny roślinne
Są mniej kaloryczne i ogólnie zdrowsze niż masło, gdyż nie zawierają tyle cholesterolu. Jednocześnie jednak wcale nie oznacza to, że są bardzo wartościowymi produktami. Wiele w nich sztucznych składników, a niektórzy dodatkowo uskarżają się na ich mało atrakcyjny smak.
Chude serki do smarowania
Dobrą alternatywą dla masła i margaryny będzie biały serek typu philadelphia, ale koniecznie chudy i dobrej jakości. Topione serki nie są zaś polecane, gdyż nie mają one dobrych składów. Problem polega jednak na tym, że nie wszyscy za serkami przepadają, a przy tym nie do wszystkich produktów one pasują.
Oliwa z oliwek
Skrapianie czy polewanie pieczywa oliwą z oliwek, tak jak to robią mieszkańcy południa Europy, przede wszystkim Włosi, to jedno z najkorzystniejszych rozwiązań dla zdrowia. Pozwala rozwiązać problem związany ze smarowaniem pieczywa, a przy tym oliwa ma wiele dobroczynnych właściwości – wspiera pracę serca i mózgu czy obniża poziom złego cholesterolu. Na diecie odchudzającej trzeba wystrzegać się tłuszczów zwierzęcych, ale roślinne są bardzo wskazane, zaś oliwa z oliwek często jest postrzegana jako najbardziej wartościowy z nich, zwłaszcza gdy jest naprawdę dobrej jakości, z pierwszego tłoczenia – extra vergin.
Awokado
Awokado to specyficzny owoc, maślany i niemający wyraźnego smaku, tłustawy, przez co wiele osób nie wie, jak go spożywać. Jest to zaś doskonałe smarowidło, niezwykle smaczne oraz pełne dobroczynnych składników. By je przyrządzić, wystarczy rozgnieść bardzo dojrzałe awokado widelcem, dodać soli i pieprzu, a następnie nakładać na pieczywo. Świetnie pasuje do jajek na twardo, wędlin, warzyw czy serów, można je więc jeść praktycznie z wszystkim (może poza dżemami). W dodatku skład takiego smarowidła można dowolnie modyfikować, dodając zioła, ostrą paprykę, sok z cytryny lub limonki czy oliwę, tworząc prostą wersję meksykańskiego sosu – guacamole.